Zo kun je veilig in de regen rijden

In Nederland regent het vaak, en daarom moet je soms wel door een regenbui heen met de auto, of je dat nou wilt of niet. Met deze tips kun je veiliger in de regen rijden.

Voorbereiding: Controleer je banden en ruitenwissers

Het is altijd belangrijk dat je bandenprofiel in orde is zodat je auto genoeg grip op de weg heeft. Maar in de regen is dit extra van belang, omdat het profiel water en modder wegsluist, zodat het rubberen oppervlak van de band beter in contact komt met het wegdek. Wettelijk mag de profieldiepte niet minder zijn dan 1,6 millimeter.

Goede ruitenwissers die geen vegen achterlaten zijn onmisbaar wanneer het hard regent. Investeer dus in een degelijke set ruitenwissers en controleer ze regelmatig om ervoor te zorgen dat ze op het moment dat je ze het meest nodig hebt in orde zijn.

Doe je koplampen aan

Als het ineens gaat gieten kun je minder ver en goed zien. En andere mensen op de weg hebben hetzelfde probleem. Daarom is het een goed idee om je koplampen aan te doen, zodat je zelf beter zicht hebt, maar vooral ook omdat je beter zichtbaar bent voor anderen.

Ga langzamer rijden

Niet te langzaam, want dat verwachten andere weggebruikers niet, wat ook weer tot gevaarlijke situaties kan leiden. Rem een klein beetje af zodat je meer tijd hebt om op onverwachte situaties te reageren.

Pas op voor watergladheid

Watergladheid of aquaplaning is een verschijnsel waarbij een dunne waterfilm ontstaat tussen de je autoband en het wegdek, waardoor je auto (tijdelijk) onbestuurbaar wordt. Dit is helaas niet altijd te voorkomen. Als je voelt dat je de controle verliest is het van belang dat je het stuur met beide handen vasthoudt en langzaam afremt. Rijd je te snel door het water of rem je te hard, dan kun je eerder de controle verliezen. Probeer als het regent goed vooruit te kijken zodat je eventuele plassen water op tijd aan ziet komen.

Schakel cruise control uit

Cruise control is handig bij droog weer, maar als het wegdek nat is, kan deze functie voor problemen zorgen. Dat komt doordat cruise control ontworpen is om een vaste snelheid aan te houden en water op het wegdenk niet kan detecteren, waardoor de kans op aquaplaning groter is.

Bron: http://www.lifehacking.nl

Geschreven door Chwhynny Overbeeke

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s