5 Tips tegen rugpijn in de auto


Autostoelen kunnen flink helpen bij het creëren van rugklachten. Stoelen zijn vaak te zacht, te kort, geven te weinig zijdelingse steun en zijn matig verstelbaar. Voor mensen die langer zijn dan 1.80 is het erg lastig om een fatsoenlijke autostoel te vinden in een middenklasser. Er zijn gelukkig flink wat dingen die je kunt doen om je huidige stoel te verbeteren om rugpijn in de auto te voorkomen.

Stoelen met een verstelbare lengte en die verstelbaar zijn in hoogte zijn heel schaars en alleen als extra optie te krijgen voor een forse meerprijs in de duurste auto’s. BMW heeft voor de 7-serie zelfs een tijdje een autostoel gehad met een soort massagestand, waardoor je rug in beweging gehouden wordt tijdens je reis. Bhagwan legitimeerde zijn vele Rolls Royces omdat ze goed waren voor zijn rug.Dat zijn helaas dingen die buiten het (inkomens)bereik liggen van de gemiddelde auto eigenaar. Het zou ook wel wat ver gaan om je auto te verkopen omdat de stoelen niet lekker zitten. Je verkoopt je huis ook niet omdat de bank versleten is, tenslotte. Wie niet rijk is moet slim zijn. Daarom vijf tips om iets te doen aan je rugpijn in de auto…

1. Lumbaal kussentje

De eerste tip is wat mij betreft om een lumbaal kussentje in je rugleuning in te bouwen. Dat is een rubber kussentje met een pompje, dat je ter hoogte van je onderrug plaatst (of laat plaatsen). Door het kussentje op te pompen heb je meer steun.

2 Zijsteun

Een tweede aanrader is om de zijkanten van de bestuurdersstoel dikker te maken, zodat je meer zijsteun hebt. Als je auto niet standaard een leuning heeft, kan het installeren van een leuning ook wonderen doen.

3 Zitting verlengen

Tot nu toe heb ik van al mijn auto’s de zitting laten verlengen. Dat is wat ingewikkelder en duurder dan de eerste twee opties, maar als je veel last hebt van pijn in je rug bij het autorijden raad ik het je zeer aan.

4 Nieuwe stoel

Er is een redelijk ontwikkelde markt voor speciale autostoelen. Bekende merken zijn ASS en Scheel. Nieuw zijn die stoelen redelijk kostbaar (vanaf zo’n € 1.000), maar er is een vrij grote tweedehands markt waar je voor een paar honderd euro klaar moet zijn. Ik heb via marktplaats.nl ooit een vrijwel nieuwe Scheel stoel voor € 150 op de kop getikt. Let wel op, moderne auto’s hebben vaak airbags aan de zijkant. Het kan zijn dat die ontregelt wordt door een niet-originele stoel.

5 Nieuwe auto = cruise control & automaat

Tenslotte, als je een nieuwe auto koopt, zorg dan dat die auto een cruise control heeft en een automaat. Dankzij de cruiscontrol hoef je niet een uur of langer je been en je rug te fixeren. Als je van plan bent om nog jaren je huidige auto te gebruiken is het te overwegen om een cruise control in te bouwen, dat kan voor zo’n € 500. Een automaat is ideaal in de file, je hoeft dan niet steeds te koppelen en ontkoppelen.

Bron: http://www.lifehacking.nl en geschreven door Frans Nauta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s