Zo kun je snel je bevroren autoruit ontdooien

Het vriest ’s nachts behoorlijk, waardoor je ’s ochtends een bevroren autoruit aantreft. Het ijsvrij maken van je autoruiten blijft een vervelend klusje, maar is wel noodzakelijk! Lees hier hoe je snel het ijs van je autoruit haalt!

Voorkomen

Het is gevaarlijk om te rijden met slecht zicht en er staat ook nog eens een boete op. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Dat geldt ook bij het ijsvrij maken van je autoruit. Door het weerbericht in de gaten te houden, kun je een bevroren voorruit meestal wel zien aankomen. In zulke gevallen kun je een paar handige maatregelen nemen.

Bedek je autoruit

Door je autoruit te bedekken, is de kans minder groot dat bijvoorbeeld je voorruit bevriest. Voor het bedekken van je autoruiten zijn er de volgende opties:

  • Anti-ijsdeken of voorruitfolie
  • Autohoes
  • Vuilniszakken: Mocht je zo 1,2,3 geen anti-ijsdeken of voorruitfolie hebben, dan zijn vuilniszakken een goed alternatief.
  • Karton: Let er hierbij wel op dat je ruiten droog en schoon zijn. Je wilt niet dat het karton aan je ruit blijft plakken.

Als je denkt dat het gaat regenen voordat het gaat vriezen, zorg dan dat je ruiten schoon zijn! Vocht hecht zich aan vuil, waardoor een smerige autoruit eerder bedekt is met een laagje ijs.

Slim parkeren

Je huis blijft vaak lang warm en geeft dan ook warmte af in de vrieskou. Door je auto zo dicht mogelijk bij een huis te parkeren, is de kans kleiner dat je voorruit bevriest. De paar uur die je auto minder lang onder het vriespunt doorbrengt, kan het verschil maken tussen een bevroren en een heldere autoruit.

Is je autoruit toch bevroren?

Het kan dat de kou je overvalt en je geen maatregelen hebt genomen. Je bent klaar om de deur uit te gaan en ziet dan dat je autoruit bevroren is. Je hebt natuurlijk geen zin om in die kou je ruit schoon te krabben. Tip: Gebruik het juiste gereedschap. Dit maakt het niet alleen makkelijker maar je voorkomt ook beschadiging aan je autoruit. Gebruik bij voorkeur een plastic ijskrabber in combinatie met ruitontdooier.

Warm je auto eerst op

Hoewel het niet goed is voor het milieu, laten veel autorijders hun auto stationair draaien om de ruit te ontdooien. Ons advies is om de auto te starten terwijl je de ruiten ijsvrij krabt. Naarmate je rondom de auto de ruiten ijsvrij maakt, ontdooit een deel van het ijs dat nog blijft zitten en zo is je auto snel ijsvrij.

Wat je vooral niet moet doen

Zet de verwarming op de ruitstand, maar pas op dat je de verwarming niet te hoog zet. Glas kan barsten door plotselinge temperatuurverschillen. Om die reden moet je ook nooit heet of warm water over een bevroren autoruit gieten! Glas zet uit als het opwarmt. Op het moment dat je heet water over een koude ruit giet, zet het glas dat in aanraking komt met het water snel uit, terwijl de rest van de ruit nog koud is. Door dit verschil springen er barsten in het glas.

Gebruik ook nooit je ruitenwissers om je voor- of achterruit ijsvrij te maken. Het ijs op je voorruit kan het rubber van je ruitenwisser beschadigen. Ook kun je het motortje dat de wissers aandrijft stukmaken door de wissers aan te zetten terwijl ze zijn vastgevroren aan je ruit.

Ontdooispray

Gebruik ontdooispray of de-icer. Dit hoef je alleen op je autoruit de sprayen en het ijs verdwijnt als sneeuw voor de zon! Vervang als je toch bezig bent je normale ruitenwisservloeistof voor antivriesvloeistof. Zo kun je ook als het vriest je voorruit schoon houden, aangezien normale ruitenwisservloeistof kan bevriezen.

Bron: http://www.lifehacking.nl | Geschreven door redactie Lifehacking

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s